Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Sistemul de tensionare a centuriiFoloseste, in cazul unei eventuale ciocniri, la intinderea fulgeratoare a centurii de siguranta, prevenind, in acest fel, deplasarea persoanei, aceasta fiind prinsa instantaneu in centura.

SOHCAbreviere preluata din limba engleza pentru Single OverHead Camshaft (un singur arbore cu came in chiulasa). Se foloseste, de regula, in sintagma motor SOHC, semnificand un motor cu un singur arbore cu came in chiulasa, servind atat pentru actionarea supapelor de admisie cat si a celor de evacuare

Sonda lambdaEste un senzor pentru detectarea oxigenului din gazele de esapament. Acest senzor este foarte important pentru lucrul catalizatorului, care nu-si poate efectua activitatea sa optima de curatare decat in cadrul unei mici ferestre lambda.

SoneA subjective unit of loudness, as perceived by a person with normal hearing, equal to the loudness of a pure tone having a frequency of 1,000 hertz at 40 decibels.

SpaceframeIn acest fel numeste Audi ramele de aluminiu cu care sunt dotate modelele A8 si A2. Astfel, un schelet stabil din parti turnate si sudate de metal usor este imbracat de table portante de aluminiu. Usile si aripile sunt, la fel ca la sistemele actuale, din otel, realizate pentru insurubare. Avantajul unei caroserii de tip spaceframe sta in diferenta de greutate de 40% fata de un schelet din otel, de tip clasic. Dezavantajul consta in reparatiile complicate in cazul unui accident.

SpoilerDispozitiv aerodinamic care schimba directia curentului de aer pentru a reduce forta ascensionala sau rezistenta aerului si pentru a imbunatati ventilatia motorului.

SpyderMasina usoara, cu doua locuri, fabricata la inceputul secolului XX. In anii 1950, niste producatori de autoturisme italieni au dat acelasi nume unei masini sport deschise.

SRSPrescurtare a termenului Supplemental Restraint System (sistem suplimentar de limitare a miscarii) (airbag).

Stalp ACele doua parti care incadreaza parbrizul si care sustin plafonul masinii.

Stalp BPartea de sutinere a plafonului masinii dintre geamul usii din fata si geamul celei din spate, daca masina are doua usi.



  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810