Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


GalopareRotatia masinii de-a lungul unei axe orizontale, care face ca partea din fata si cea din spate sa penduleze in sus si in jos. Plonjarea si apuparea constituie miscarea de galopare a masinii.

Galopatul motoruluiMers neuniform al motorului la ralanti, cu trepidatii, care se manifesta fie printr-o variatie neregulata a turatiei motorului (amestec prea sarac) fie printr-o variatie ritmica a turatiei (amestec prea bogat).

Gama de putereIntervalul de rotatii pe minut, definit in mod subiectiv, in care motorul dezvolta o parte substantiala din puterea sa maxima. Gama de putere variaza in general de la o valoare putin sub momentul de rotatie maxim al motorului pana la o valoare putin peste puterea maxima a motorului.

Gazul de ardereReprezinta toate emisiile sub forma de gaze pe care le degaja motorul prin teava de esapament. Acestea sunt de obicei transformate chimic in catalizator, in scopul curatarii.

Geam de far intr-o sFar principal de automobil dintr-o singura bucata in care filamentul este parte integranta din far iar lentila formeaza tubul.

Geam electricExprimare laconica pentru geamul de usa prevazut cu mecanism de ridicare-coborare actionat electric.

GeneratorUn mecanism care transforma energia de rotatie in curent continuu. Generatoarele erau folosite la modelele vechi de masini pentru a asigura energie electrica vehiculului.

Generatorul de gazDispozitiv pirotehnic care, printr-o combustie declansata in mod controlat, degaja aproape instantaneu azot si alte gaze necesare umplerii airbagului.

Geometria directieiGrupul de variabile de constructie, exterioare mecanismului de directie care influenteaza comportamentul directiei, si care include unghiul de cadere a rotilor, unghiul de fuga al rotilor, raza de frecare, convergenta rotilor din fata si remanenta.

GirofarLampa cu lumina colorata (albastru, rosu sau galben), rotativa si cu sclipiri intermitente, montata pe acoperisul unor autovehicule pentru a atrage atentia celorlalti participanti la trafic, in scopul de a circula cu atentie sporita, pentru a evita posibile accidente, sau de a acorda prioritate in trafic autovehiculului in cauza, potrivit prevederilor legale.



1  2   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810