Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


NavigatieDenumire laconica pentru sistemul de navigatie, care este un ghid electronic de orientare rapida in trafic, bazat pe recunoasterea pozitiei globale, prin satelit, a autovehiculului.

Nervura suprafetei dPartea flexibila aflata intre suprafata de rulare a anvelopei si carcasa anvelopei. Cauciucurile de zapada au multe nervuri mici, cu santuri adanci. Cauciucurile netede ale masinilor de curse au nervuri aproape insesizabile.

NmNewtonmetru - unitatea de masura a momentului.

Non-EuroDenumire generica pentru cerintele de poluare specifice autovehiculelor construite inainte de instituirea sistemului european de limitarea a emisiilor poluante (asa-numitele norme Euro); specific autovehiculelor non-Euro este permisivitatea utilizarii benzinei cu plumb, lipsa sistemului catalitic pentru gazele de esapament si neobligativitatea controlului emisiilor evaporative.

Norma gazelor de ardStabilesc cantitatea de gaze de ardere pe care autovehiculele au voie s-o degaje in atmosfera. In Germania, incepand cu 1 ianuarie 2000, se aplica norma Euro 3 pentru noile tipuri de masini, iar din 1 ianuarie 2001, trebuie ca toate autovehiculele sa indeplineasca Euro 3. Pentru Euro 4 sunt valabile datele 1 ianuarie 2005 si 1 ianuarie 2006.

NotchbackBerlina cu 4 usi laterale (v. berlina). Denumire preluata din limba engleza, unde notch inseamna taietura sau cioplire unghiulara in forma de V. Asadar, intr-o traducere aproximativa, notchback inseamna spate cioplit in V (volumul delimitat de luneta si capota portbagaj).

NOxSimbolul chimic pentru oxizii de azot. Acestia apar atunci cand, la temperaturi foarte mari, azotul din aer participa la ardere. Ei sunt greu de indepartat, caci o ardere ulterioara completa in catalizator nu este posibila.

NoxaEmisie poluanta produsa de un motorul unui autovehicul. Deocamdata, sunt impuse limite admise pentru emisiile de hidrocarburi (HC), oxizii de azot (NOx) si monoxidul de carbon (CO).

Numar de indentificaNumar alocat unui vehicul de catre producator folosit in principal pentru inregistrare si identificare, care contine cifre si litere.

Numar de locuriIndicator constructiv al unui vehicul, reflectand capacitatea de transport a acestuia, ca numar de persoane pentru care sunt prevazute locuri special amenajate.



1  2   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810