Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Baia de UleiSpatiul de la blocul motor, de sub vilbrochen, in care uleiul se scurge

Bara StabilizatoareElement de suspensie (folosit in fata, spatele sau in ambele capete ale masinii) care reduce alunecarea masinii, rezistand oricarei miscari verticale neuniforme dintre cele doua roti la care este conectat. Bara stabilizatoare nu afecteaza rigiditatea suspensiei atunci cand ambele roti sunt deviate in mod egal in aceeasi directie. Bara stabilizatoare sporeste manevrabilitatea vehicului, crescand stabilitatea in curbe si la manevre bruste. Marea majoritate a vehiculelor au bare stabilizatoare in fata. Barele stabilizatoare aflate atat la rotile din fata cat si la cele din spate pot reduce si mai mult alunecarea masinii.

Bara de TorsiuneTip de arc care se rasuceste pe masura ce este comprimat sau intins. Arcurile barei de torsiune sunt simple si robuste si sunt folosite in sistemul de suspensii.

Baril (bblAtunci cand se face referire la automobile, acesta se refera la carburatoare. "2bbl" inseamna ca acel carburator are 2 jicloare de combustibil. Numarul de jicloare determina cantitatea de combustibil pe care carburatorul o poate furniza. Un carburator tip 4bbl poate asigura mai mult combustibil decat unul similar de 2bbl.

BASPrescurtare a celor de la Mercedes pentru asistarea franei. Acesta recunoaste intentia soferului de a pune o frana totala dupa viteza si puterea miscarii pedalei de frana si activeaza automat intreaga putere de franare, pentru a se obtine un spatiu de franare cat mai scurt.

Bbl sau bblAbreviere pentru barilul petrolier, unitate de masura pentru volume egala cu circa 160 l. Abrevierea provine din denumirea englezeasca Blue Barrel (butoi albastru), lansata de americani prin anul 1870. Pentru a manipula cantitatile de petrol s-au consacrat atunci niste butoaie, initial confectionate din lemn, vopsite in albastru si avand capacitatea standard de 40 galoni (1 galon = circa 4 litri) si capacitatea efectiva de 42 galoni, 2 galoni considerandu-se ca se pierd datorita tarnsportului si volatilizarii .

BenzinaCarburant hidrocarbonic, produs petrolier sau de sinteza destinat alimentarii motoarelor cu aprindere prin scanteie

BerlinaTermen din timpul celui de-al doilea razboi mondial care descrie o masina de lux, cu geamuri mici care permiteau pasagerilor sa priveasca afara fara a putea fi observati din exterior.

Berlineta"Berlina de dimensiuni mai mici, denumirea fiind preluata intocmai din italiana. Intrucat aprecierea dimensiunilor caroseriei este (deocamdata) pur subiectiva, se evita, in general, folosirea denumirii de ""berlineta"", mai ales atunci cand, pentru constructor, sunt in joc interese comerciale. Motorizarea asociata berlinetei este, in generala, plasata in plaja de cilindree 600 ... 1300 cm3."

Bi-LitronicDenumire a firmei Bosch pentru un far cu xenon care emite faza mica si faza mare din aceeasi sursa.



1  2  3   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810