Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Racirea aerului de sFoloseste la racirea aerului incalzit datorita presiunii de supraalimentare si, in acest fel, la cresterea continutului specific de oxigen, deci a randamentului.

Racitor intermediarUn radiator sau schimbator de caldura folosit pentru a raci fluxul compact de aer incalzit ce intra la motor. Aerul racit este mai dens si poate furniza mai multa putere, reducand de asemenea si detonatia.

RalistParticipant la raliuri, in calitate de concurent.

Rama masiniiCea mai intinsa si mai importanta piesa stantata a caroseriei automobilului. In mod obisnuit, este alcatuita din cateva bucati stantate, fixeaza structura masinii si sustine cea mai mare parte a pieselor mecanice.

Rama parbrizuluiCadrul chesonat format de elementele structurale ale caroserie in care se monteaza parbrizul.

Raport de aspectCaracteristica constructiva a unui pneu, care se determina ca raport procentual intre inaltimea si latimea sectiunii toroidale a pneului. Se mai numeste si talia pneului.

Raportul pneurilorSe refera la raportul intre latimea anvelopei si flancul acesteia. De exemplu, o anvelopa tip 205/50-15 va avea un flanc cu o inaltime de 0,50 x 205 or 102,5 mm. Un raport mai mic (de exemplu, 40) asigura o manevrabilitate superioara chiar si in conditii severe de drum.

Raportul trasmisiei Cutia de viteza diferentiala distribuie puterea motorului la roti (prin transmisia asigurata de arborele de intrare sau de arborele port-elice). Raportul transmisiei diferentiale reduce rotatiile transmisiei asigurate de arborele de intrare, inainte ca acesta sa ajunga la roti. Raporturile tipice ale automobilelor variaza de la 2,71 la 4,31. Cu cat este mai mare acest raport, cu atat va accelera mai rapid un motor la a anumita viteza.

RARAbreviere pentru Registrul Auto Roman, organismul tehnic de specialitate desemnat de Guvernul Romaniei ca autoritate competenta in domeniul vehiculelor rutiere, in ce priveste omologarea de tip a acestora si a componentelor aferente, atat din punct de vedere al securitatii in trafic, cat si din punct de vedere al impactului acestora asupra mediului inconjurator.

Raza de frecareDistanta dintre punctul in care axa de directie intersecteaza drumul si linia longitudinala care trece prin centrul zonei de contact a cauciucului. Mai este denumita si deviatie remanenta de la directie.



1  2  3  4  5   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810