Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto

                          


Cifra cetanicaVezi: indice cetanic.

Cifra octanicaNumar care masoara rezistenta benzinei la detonatie (aprindere prematura). Cu cat este mai mare cifra octanica, cu atat mai mica este probabilitatea unei detonatii. O cifra octanica mare (peste 91) este utila doar daca producatorul masinii o recomanda in mod expres. Octanul este de fapt o hidrocarbura (C8H18).

CilindruCavitatea tubulara goala pe dinauntru aflata in blocul de cilindri, in care pistonul se misca si in care are loc combustia. In general este facuta din otel turnat, ca parte componenta a blocului de cilindri.

Clapeta de acceleratEste o usita pe traseul de aspiratie care regleaza aerul ce patrunde in motor. Deschisa total inseamna accelerat la maximum, iar la mersul in gol ea este aproape total inchisa.

ClimaIn jargonul automobilistic, sistem de climatizare; aer conditionat.

ClimatronicSistem de aer conditionat controlat electronic. Temperatura setata este mentinuta constant, fiind monitorizati, in acest scop, o serie de parametri, cum ar fi: turatia ventilatorului, debitul si distributia aerului etc.

CMC sau cmcVezi: cc.

COPrescurtare pentru monoxid de carbon, gaz evacuat in urma arderii incomplete din motor

CO1 - Abreviere pentru cifra octanica (v. cifra octanica). 2 - Formula chimica si simbolul monoxidului de carbon, emisie poluanta ce se regaseste in gazele de esapament si are limite maxime admise reglementate

Cod VINVezi: numar de identificare vehicul  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   >     >>  TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810