Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Coeficient aerodinamDenumire generica a coeficientilor adimensionali dependenti, in principal, de forma caroseriei si in legatura cu fortele si momentele aerodinamice specifice unui vehicul aflat in miscare. In functie de axa dupa care actioneaza fortele si momentele induse de fenomenul aerodinamic, acesti coeficienti sunt in numar de sase, si anume: Cx - coeficient aerodinamic de trena, Cy - coeficient aerodinamic de deriva, Cz - coeficient aerodinamic de portanta, Cl - coeficient aerodinamic de ruliu, Cm - coeficient aerodinamic de tangaj si Cm - coeficient aerodinamic de deviere. In jargonul automobilistic, prin coeficient aerodinamic se intelege, de regula, coeficientul aerodinamic de trena (Cx), care este cel mai relevant, in ce priveste aerodinamica automobilului, el fiind asociat rezistentei aerodinamice (componenta longitudinala, dupa axa X, a fortei aerodinamice).

Coeficient de rezistMasura adimesionala pentru forma aerodinamica a unui obiect. O masina aerodinamica are un coeficient de rezistenta de aproximativ 0,30, comparativ cu cel al unei placi care este de 1,98.

Colectorul de date (Sistem care leaga toate componentele electronice din masina printr-un circuit inelar. Comenzile digitale se invart in acest circuit pana "coboara la statia de destinatie", punand in functiune aparatul de comanda de acolo. La Mercedes CL exista trei asemenea circuite de date. Cel mai rapid e un circuit de unde luminoase ce realizeaza o rata de transmisie de 5,65 Megabaud.

Colectorul de evacuaReteaua de canale care colecteaza gazele de esapament de la diverse orificii de evacuare si le directioneaza catre catalizatorii sistemului de evacuare si toba de esapament. Un colector cu canale cu circulatie libera, cu o configuratie bine stabilita, numit autoclava, poate imbunatati ventilatia.

Coloana AMontatul usilor din fata, apartine elementelor verticale portante ale caroseriei; de ele sunt fixate usile din fata. Se continua sub forma de coloana a plafonului si formeaza conturul parbrizului, la berline. Analog coloanei A, exista si coloanele B, C, iar la modelele combi exista si coloana D.

Coloana oficialaUnul sau mai multe vehicule care circula pe un drum public insotite de unul sau mai multe autovehicule ale politiei rutiere, care au in functiune semnale speciale de avertizare acustica si optica de culoare rosie.

Comanda supapelorToate componentele care asigura actionarea supapelor. Comanda supapelor include arborele(ii) cu came si toate componentele de actionare, toate piesele care transforma miscarea de rotatie a arborelui cu came in miscarea pistonilor supapelor, supapele si toate componentele asociate lor.

Combustibil autoFluid usor inflamabil destinat alimentarii motoarelor cu ardere interna.

Common RailInstalatia comuna de injectie si inseamna ca toate duzele de injectie sunt alimentate de o singura instalatie aflata sub presiune. Momentul injectiei se declanseaza in mod electronic

CompozitOrice material care are mai multe componente, dintre care una este foarte rezistenta iar cealalta este un liant adeziv. Cel mai cunoscut material compozit este fibra de sticla, care este formata din fibre de sticla subtiri unite de o structura de plastic. Proprietatile structurale ale materialelor composite pot fi modificate controland orientarea si configurarea componentelor foarte rezistente.



  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810