Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


CaroserieCoachwork in engleza, carrosserie in franceza, Karosserie in germana, carrozzeria in italiana - corpul automobilului, habitaclul cu tot confortul si optiunile de lux, distinct de sasiu.

Carte serviceDocument prin care se tine evidenta interventiilor tehnice efectuate, in reteaua service autorizata, asupra unui vehicul aflat in perioada de garantie.

Carter motor Denumire generica a partii fixe, tip carcasa, a mecanismului motor, care este constituita, de regula, din carter superior (blocul motor sau blocul cilindrilor) si carter inferior (baia de ulei). In jargonul automobilistic, denumire improprie pentru baia de ulei a motorului.

Carterul MotoruluiO cuva sau o cutie care inchide partea de jos a motorului, sustine vilbrochenul si stocheaza uleiul pentru motor.

Carterul MotoruluiO cuva sau o cutie care inchide partea de jos a motorului, sustine vilbrochenul si stocheaza uleiul pentru motor.

CatalizatorComponenta a sistemului de evacuare a gazelor de ardere si foloseste la rearderea gazelor de esapament, fapt prin care se micsoreaza componentele toxice. Carcasa consta dintr-un otel superior rezistent la caldura, iar in interior se gaseste de obicei o bucata de ceramica cu nenumarati faguri fini, monolitul. Interiorul fiecaruia dintre acesti faguri este acoperit cu un aliaj special, care contine platina. Alternativ, in locul acestor monoliti pot exista si folii fine de metal, de 0,5 mm grosime, infasurate.

Catalizator de oxidaConvertor catalitic care pernite oxidarea monoxidului de carbon si a hidrocarburilor nearse (lichide si gazoase) din gazele de esapament ale motoarelor Diesel, cu scopul reducerii poluarii, inclusiv prin diminuarea particulelor emise (cu 20 ... 50%). Se mai numeste si oxicat.

CC sau ccAbreviere pentru centimetrul cub, unitate de masura consacrata pentru evaluarea capacitatii cilindrice a motoarelor cu ardere interna. Uneori, se mai utilizeaza si abrevierea cmc.

CDCAbreviere preluata din limba engleza pentru Continuous Damping Control (control permanent al suspensiei). Sistemul CDC este asociat suspensiilor adaptive (electronic) in timp real si este util nu numai pentru ocupantii automobilului, contribuind substantial la imbunatatirea confortului acestora, dar si pentru siguranta sarcinii utile (in cazul vehiculelor comerciale) si pentru protectia pneurilor, a elementelor suspensiei si a diverselor componente electronice ale vehiculului, contribuind la cresterea duratei de viata a acestora. Acest sistem monitorizeaza permanent mai multi factori cum ar fi sarcina, conditiile de drum, miscarile vehiculului si actiunile soferului. Senzorii montati pe vehicul reactioneaza instantaneu la orice schimbare, determina cerintele optime de atenuare a socului si regleaza continuu performantele automobilului. Aceasta optimizare a suspensiei are loc in timp real, toate actiunile derulandu-se in fractiuni de timp de ordinul milisecundelor. Ca avantaj, in plus, castigul de stabilitate si manevrabilitate confera, evident, o siguranta de drum sporita vehiculului si ocupantilor acestuia.

CDIDenumire a firmei Mercedes pentru Common-Rail-Diesel-Injektion-Direkteinspritzer (injector diesel comun).



  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810