Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Curba de intoarcereDiametrul traseului circular creat de roata din punctul cel mai indepartat de centrul de virare. De exemplu, cand masina vireaza la stanga, traseul creat de roata dreapta din fata defineste curba de intoarcere si vice versa.

CureleCurelele sunt folosite pentru a pune in miscare multe din accesoriile unui motor. Multe din motoarele cu arbore cu came in chiuloasa (OHC) folosesc curele dintate pentru a pune in miscare arborele. Aceste curele pun in miscare si servodirectia, pompa de apa, compresoarele de aer conditionat etc.

CursaMiscarea pe verticala a pistonului. Durata miscarii pistonului de la varful fix superior la varful fix inferior.

Cutie de vitezeComponenta majora a transmisiei unui autovehicul, care permite adaptarea vitezei de deplasare a acestuia la conditiile de drum si de trafic, stationarea cu motorul pornit, precum si mersul inapoi. Uneori, impropriu si oarecum confuz, i se mai spune si schimbator de viteze (v. schimbator de viteze).

Cutie de viteze cu pSoferul poate selecta viteza dorita inainte de a avea nevoie de ea si, cand doreste sa schimbe viteza, apasa pedala de ambreiaj.

Cutie manualaExprimare laconica pentru cutia de viteze mecanica cu actionare manuala.

Cutie manuala 5+1Exprimare laconica pentru cutia de viteze mecanica cu 5 trepte de viteza pentru mersul inainte si o treapta pentru mersul inapoi.

Cvadriciclu Unul dintre primele tipuri de automobile usoare care avea roti de bicicleta si o carcasa din tuburi de otel.

CVTAbreviere preluata din limba engleza pentru Continuously Variable Trasmission (Transmisie Variabila Continua), tip de transmisie automata care permite adaptarea continua a vitezei de deplasare a autovehiculului, fara a fi nevoie sa se schimbe treapta de viteze. V. Transmisie variabila continua.



  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810