Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


CompresieLa motoarele cu ardere interna cu pistoane, se refera la presiunea exercitata asupra amestecului combustibil-aer la cilindru la motorul cu aprindere cu bujii sau la presiunea exercitata asupra aerului la motorul diesel. Compresia face combustia sa fie mult mai eficienta si creste randamentul motorului.

Compresor de supraalCompresor pneumatic folosit pentru a forta patrunderea aerului la motor. Desi termenul este folosit frecvent doar pentru compresoarele mecanice, acesta poate fi de diverse tipuri, putand fi chiar si un turbocompresor.

Compresoruleste o pompa care comprima de obicei aer, sau, in cazul instalatiei de climatizare, un agent de racire. Jaguar, Mercedes si alte firme folosesc compresoare pentru cresterea puterii motorului. Motorul insa trebuie sa-si foloseasca o parte din puterea suplimentara pentru a actiona acest compresor, ceea ce creste consumul de combustibil.

Compresorul VTGTurbocompresor cu geometrie variabila a turbinei. Avantajul fata de celelalte compresoare consta in paletele directoare mobile, al caror unghi se poate adapta la turatie.

Computer de BordCalculator cu afisaj electronic la bord, care permite determinarea si vizualizarea consumului de combustibil instantaneu si mediu, viteza medie de deplasare, distanta ce poate fi parcursa cu rezerva existenta de combustibil etc.

Consum de combustibiPerformanta functionala si economica a autovehiculelor rutiere, care exprima cantitatea de combustibil, in litri, consumata, in conditii standard, pentru parcurgerea unei distante de 100 km. Este incorecta si inadmisibila indicarea unui consum de combustibil sub forma procentuala (de exemplu, 5% in loc de 5 l/100 km).

Concept CarVezi: vehicul concept

Conducta de admisieReteaua de tevi care directioneaza aerul sau amestecul aer-combustibil de la supapa de reglare a debitului la orificiul de admisie al chiuloasei de cilindru. De la supapa, fluxul ajunge in camera de distribuire, de unde ajunge prin canale individuale la fiecare orificiu de admisie. Ventilatia motorului este mult imbunatatita daca conducta de admisie este astfel configurata incat sa optimizeze impulsurile de presiune in sistemul de admisie.

ConsolaParametru constructiv principal al unui autovehicul reprezentand distanta dintre planul vertical care trece prin centrele rotilor fata si punctul cel mai din fata al autovehiculului (consola fata), respectiv distanta dintre planul vertical care trece prin centrele rotilor spate si punctul cel mai din spate al autovehiculului (consola spate).

Constructie unitaratip de caroserie care nu are nevoie de o carcasa separata pentru a sustine structura componentelor mecanice ale masinii. O caroserie unitara poate folosi o constructie monococa sau elemente de structura, ca parte integrala a constructiei sale.



  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810