Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


TDIEste prescurtarea- marca inregistrata- concernului Volkswagen pentru injectia directa turbo-diesel. In spatele acestor trei litere se ascund motoare in 3 pana la 8 cilindri, cu 60 pana la 225 CP. TDI-ul de 1,2 litri al modelului VW Lupo detine recordul mondial al motoarelor de autoturism la capitolul randament, transformand in miscare nu mai putin de 45% din energia combustibilului diesel. Motoarele TDI au ajutat firmele Volkswagen si Audi sa obtina pozitia fruntasa in domeniul constructiei de tehnica diesel.

Teava de esapamentTubul metalic prin care se elimina in atmosfera gazele reziduale ale unui motor cu ardere interna.

TelematicaEste un cuvant artificial format din termenii telecomunicatie si informatica. El denumeste transferul informatiilor si datelor relevante pentru trafic, dinspre si inspre masina, cu scopul de a imbunatati fluxul de circulatie.

Telematica automobiluluiDomeniu de dezvoltare a automobilului, la interferenta dintre electronica si telecomunicatii, care implica o infrastructura specifica pe care sa se bazeze constructorii de automobile pentru a le putea oferi clientilor lor servicii competitive, menite sa le favorizeze mobilitatea si siguranta.

TelescopDenumire laconica pentru amortizorul telescopic al suspensiei; sinonim cu amortizor.

TelescopareCiocnire violenta, in lant, a mai multor vehicule care circula cu viteze mari si distante mici intre ele, inadecvat conditiilor meteo si de drum. Sinonim cu telescopaj.

TempomatUn simbol al firmei Mannesmann VDO ce denumeste o instalatie de reglare a vitezei care mentine viteza constanta, fara ca soferul sa mai atinga acceleratia.

Testarea produsuluiMetode foarte stricte prin care calitatea si durabilitatea unui produs sunt masurate.

Tija PanhardArticulatie laterala lunga care asigura pozitionarea laterala a unui arbore fix. De obicei, aceasta este paralela cu arborele si are un capat atasat de caroserie iar celalalt este fixat de arbore.

Tinuta de drumIndice calitativ de evaluare subiectiva a comportamentului de drum al unui automobil, in ce priveste siguranta in trafic, controlul reactiilor induse de calea de rulare, stabilitatea functionala a motorului, manevrabilitatea si raspunsul la comenzi (accelerare, franare, ambreiere-debreiere etc.).



  <<    <    1  2  3  4  5  6   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810