Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Transmisie prin lantTransmisia de la un arbore la altul prin intermediul unei roti dintate aflate pe fiecare arbore. Rotile sunt legate de un lant care antreneaza dintii rotilor.

Transmisie principala Angrenajul pinion-coroana dintata (in jargonul automobilistic, cunoscut sub denumirea de grup conic), care permite amplificarea momentului motor primit de la arborele de iesire al cutiei de viteze si transmiterea lui, prin intermediul diferentialului, la arborii planetari ai rotilor motoare. Impropriu, se mai numeste si transmisie finala (v. transmisie finala)

Transmisie selectivaTransmisia manuala conventionala din zilele noastre, la care fiecare viteza poate fi selectata direct, diferita de transmisia progresiva de la primele autovehicule, la care vitezele trebuiau selectate in ordine

Transmisie semiautomataTip de transmisie la care actionarea ambreiajului se face automat, soferului revenindu-i doar misiunea de a selecta treapta de viteza. Lipsind complet pedala de ambreiaj, ambreierea si debreierea se face hidraulic, electric sau vacuumatic.

Transmisie variabila continuaTip de transmisie automata bazata pe variatia continua a raportului de transmitere prin intermediul unei curele de transmisie cuplata cu doua fulii cu diametre de antrenare variabile. Acest tip de transmisie elimina, practic, nevoia de a schimba treptele de viteze, ceea ce conduce la o functionare mai lina si mai eficienta a motorului, prin mentinerea sa in interiorul plajei optime de putere. Se mai numeste, impropriu, si transmisie CVT (Continously Variable Transmission). V. CVT.

TrapaDecupare practicata in pavilionul unei caroserii cu scopul de a patrunde mai mult aer si mai multa lumina in habitaclu, acoperita de un capac culisabil, rabatabil sau translatabil, capac comandat din interior.

Traversa cauciucataElement de structura pozitionat lateral care este atasat de caroserie sau de sasiu cu ajutorul unor izolatori de cauciuc care au rolul de a absorbi socurile. Datorita componentelor precum suspensiile cu suruburi si barele transversale, inginerii din industria constructiilor de masini pot reduce zgomotul si/sau impactul caroseriei cu un drum accidentat.

Treapta masiniiTablie orizontala, lunga, pozitionata sub usile masinii care este folosita de pasageri pentru a urca in vehicul.

TricicluUnul dintre primele automobile aparute care avea trei roti de bicicleta si o carcasa din tevi de otel.

Tricilindric(Despre motoare, compresoare) Cu trei cilindri.



  <<    <    1  2  3  4  5  6   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810