Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Aspiratie NormalaMotor care preia aerul sau "respira" fara ajutorul unui compresor de supraalimentare sau al unui turbocompresor.

ASRReglarea patinarii tractiunii. Impiedica rotirea rotilor de tractiune si sporeste astfel stabilitatea la drum. Exista doua metode de baza: ori e micsorata electronic puterea motorului, ori se actioneaza frana rotii ce tinde sa se rasuceasca. ASR foloseste senzorii pentru turatia rotii ai ABS, pentru determinarea rotii care se rasuceste. Multi producatori numesc reglarea patinarii tractiunii in limba engleza: Traction Control: ETC, TC ori TCS.

Atenuator de SocUn amortizor elastic folosit pentru a rigidiza treptat suspensia, pe masura ce aceasta atinge punctual maxim de comprimare.

ATFAutomatic Transmission Fluid (fluid pentru transmisia automata)- ulei pentru cutiile automate de viteze. Se foloseste insa si la servodirectii.

AutobuzAutomobil destinat transportului in comun de calatori, prevazut cu minim 10 locuri (inclusiv soferul).

AutocamionAutomobil destinat transportului de bunuri, avand sarcina utila maxima de peste 2,5 t, prevazut cu cabina si platforma fixa, cu sau fara obloane laterale. Intr-o exprimare laconica, se mai numeste si camion.

AutocamionetaAutoutilitara avand caracteristicile, in miniatuta, ale camionului. Intr-o exprimare laconica, se mai numeste si camioneta.

AutocarAutobuz destinat, de regula, transportului excursionistilor, in conditii de confort sporit si conform unui program prestabilit.

AutocrosSport automobilistic, organizat pe clase, prin care se urmareste obtinerea unui timp cat mai bun prin parcurgerea unui traseu prestabilit (de regula, sub 1000 m lungime), traseu care solicita foarte mult atat automobilul cat si abilitatile de conducere si orientare in teren ale pilotului.

AutofrigorificaAutomobil care are caroseria sau semiremorca special amenajata, fiind prevazuta cu izolatie termica a peretilor si agregat frigorific. Este folosita pentru transportul marfurilor perisabile pe distante lungi.



  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810