Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Arc Plan SemielipticArc plan usor curbat care este atasat la unul din capete de caroserie iar la celalalt de partea din mijloc a suspensiei. Una din cele doua parti la care este atasat arcul serveste ca cupla si permite arcului sa-si modifice dimensiunea, in timp ce acesta se intinde sau se contracta.

Arc ProgresivArc care are un coeficient de arcuire accelerat. De exemplu, daca primii 2,5 cm de arcuire necesita o forta de 50 kg, urmatorii 2,5 cm vor avea nevoie de o forta mult mai mare decat cea de 50 kg, si tot asa. Arcurile progresive devin din ce in ce mai rigide pe masura ce sunt comprimate, spre deosebire de arcurile simple, care au o rata constanta de arcuire.

Arc SimpluArc a carui rata de arcuire este constanta. De exemplu, daca o forta de 50 kg indoaie arcul cu 2,5 cm, alte 50 de kg vor indoi arcul cu inca 2,5 cm, si asa mai departe, pana cand arcul se aplatizeaza sau cedeaza.

ArticulatieParte a suspensiei care are cate un singur racord la fiecare capat.

Articulatie CardanicArticulatie care transmite miscarea rotationala intre doi arbori care nu se afla intr-o linie dreapta. In functie de constructia sa, articulatia cardanica poate avea o variatie unghiulara intre puterea de intrare si cea de iesire. Cel mai simplu tip de articulatie cardanica, numita articulatie "Hooke" sau in cruce, face ca arborele de distribuire sa se invarta de doua ori mai repede sau mai incet fata de arborele de intrare. Aceast fluctuatie de viteza creste odata cu diferenta unghiulara dintre cei doi arbori.

Articulatie de DirecArticulatie a suspensiei care este aliniata astfel incat sa reziste miscarilor longitudinale ale rotii si care este montata pe sasiu, in spatele rotii.

Articulatie HeimArticulatie extrem de rigida, denumita si “capat sferic de tija”, folosita in orice mecanism de precizie cu parghii. Articulatiile Heim sunt folosite cel mai adesea la suspensiile masinilor de curse deoarece stabilizeaza rotile intr-o maniera foarte precisa.

Articulatie LateralaArticulatie a suspensiei care este aliniata astfel incat sa reziste miscarilor transversale ale rotii.

Articulatie pentru cArticulatie transversala a unei suspensii multi-articulate, care controleaza directia rotii in timp ce suspensia se misca in sus si in jos.

Articulatie SfericaArticulatie flexibila ce consta dintr-o sfera aflata intr-un racord, folosita in special la suspensiile din fata deoarece poate face fata la diverse miscari unghiulare. Articulatia sferica permite rotii sa se miste odata cu suspensia si sa primeasca in acelasi timp comenzi de la motor.



  <<    <    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810