Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto

                          


DealerO firma care cumpara si vinde, cu un adaos comercial. Firma lucreaza indeaproape cu consumatorul, in comparatie cu o firma distribuitoare sau un angrosist, dar opereaza cu un adaos comercial ceva mai ridicat decat acestia.

Dealer autoPunct de vanzare cu amanuntul care comercializeaza o linie de produse (sau chiar mai multe) ale unui producator catre publicul larg sau companii auto. Dealer-ul asigura de asemenea service si vinde piese de schimb pentru marca de masini pe care le comercializeaza. In anumite cazuri, un dealer poate comercializa si produsele altui producator.

DeclivitateInclinarea unui drum pe o por?iune uniforma fa?a de axa orizontala

DemarorMotor electric alimentat de la o baterie, care serveste la pornirea motoarelor cu ardere interna. Se mai numeste si electromotor de pornire sau starter.

Deplasare unghiularaRotatia in jurul unei axe verticale care trece prin centrul de gravitatie al masinii.

DeportDistanta, masurata in milimetri, dintre suprafata de asezare a jantei pe butucul rotii si un plan paralel cu aceasta suprafata, care trece prin mijlocul rotii (pe latime)

DeportantCare produce efectul de deportanta.

DeportantaForta verticala, indusa prin mijloace tehnice adecvate, menita sa anuleze sau sa diminueze efectul portantei.

DerivaDenumire laconica pentru unghiul dintre directia de deplasare dorita a unui autovehicul si directia reala de deplasare a acestuia, datorata elasticitatii pneurilor si determinata de solicitari transversale diverse (rafalele puternice de vant sau de curentii de aer formati datorita circulatiei cu viteza mare a unor vehicule grele pe directia opusa de mers, intratul in viraj etc.). Se mai numeste si unghi de deriva a pneului (denumire ISO) sau unghi de alunecare a pneului (denumire SAE).

Deriva zero de direcSistem de directie a carui geometrie are o raza de frecare egala cu zero. Aceasta configuratie minimizeaza efectele produse de acceleratie (la masinile cu tractiune frontala) sau de franare pe drumuri cu suprafata inegala.1  2  3  4  5   >     >>  TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810