Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Discul de franaFrana foloseste un rotor in forma de disc si etriere care tin placutele de frana. Rotorul este atasat butucului de roata si se invarte odata cu el. Etrierele sunt fixe. Atunci cand pedala de frana este apasata, etrierele exercita presiune asupra rotorului. Placutele de frana incetinesc rotorul ori de cate ori este nevoie. Majoritatea masinilor folosesc discuri de frana la rotile din fata. Discurile de frana rezista la caldura si isi pot pastra puterea de franare mult mai bine decat franele cu tambur

Dispozitiv de pornirMotor mic alimentat de baterie care invarte vilbrochenul inainte ca motorul sa porneasca.

Distanta dintre axeDistanta dintre centrele axei rotilor din fata si axei rotilor din spate, vazuta din lateral.

DistribuitorUn dispozitiv care transfera forta electromotoare la bujie. Distribuitorul directioneaza forta electromotoare de la bobina la bujie pentru ca aceasta din urma sa se declanseze.

DistributieDenumire laconica pentru mecanismul de distributie al motoarelor cu ardere interna, mecanism care comanda timpii de lucru ai ciclului motor (admisia, compresia, destinderea si evacuarea) pentru fiecare cilindru in parte. In jargonul automobilistic, cand se spune distributie schimbata se intelege ca a fost schimbata recent cureaua de distributie si, eventual, rolele intinzatoare (numai pentru motoarele la care antrenarea mecanismului de distributie se face prin curea dintata).

DOHCAbreviere preluata din limba engleza pentru Double OverHead Camshaft (doi arbori cu came in chiulasa). Se foloseste, de regula, in sintagma motor DOHC, semnificand un motor cu doi arbori cu came in chiulasa: unul pentru actionarea supapelor de admisie si celalalt pentru actionarea supapelor de evacuare.

Dos-A-DosAutomobil in care cei patru pasageri stau fata in fata sau spate in spate, aparut la inceputul secolului XX. Foarte rar intalnit in prezent.

Dream carUn automobil unic, futurist si experimental, care este prezentat in general la targuri auto pentru a stimula interesul fata de produsele producatorului respectiv. Doar o parte dintre ele intra in productia de serie.

Drum publicCale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice.

Dublu climatronicSistem de aer conditionat controlat electronic, cu posibilitate de reglare idependenta a teperaturii pentru locurile fata si spate.



  <<    <    1  2  3  4  5   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810