Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


DetonatieConditie in care, dupa ce bujia se aprinde, o parte din amestecul de combustibil-aer nears in camera de combustie explodeaza in mod spontan si acest efect este contrabalansat doar de caldura si presiunea create de amestecul de combustibil-aer deja aprins.

Deviere de torsiune Tendinta unei masini de a vira intr-o anumita directie la accelerare. Devierea de torsiune este mai des intalnita la masinile cu tractiune pe fata deoarece fortele de reactiune create de semi-arbori pot genera forte neegale de directie la rotile din fata.

DIInjectia directa (Direct Injection), atat la motoarele Otto, cat si la cele Diesel. Astfel, combustibilul este injectat direct in camerele de ardere si ars bine, fara ocoale prin camere laterale. La Diesel era problematic zgomotul puternic al exploziei. Audi a reusit sa remedieze aceasta deficienta printr-o turbionare exacta a aerului si printr-un amestec cat mai bun cu combustibilul

Diesel sau dieseLVezi: motor Diesel

Dieseliza A echipa un automobil cu un motor Diesel sau a modifica structura unui motor cu aprindere prin scanteie pentru a-l face sa functioneze ca un motor Diesel.

DieselizareActiunea de a echipa un automobil cu motor Diesel sau de a modifica structura unui motor cu aprindere prin scanteia pentru a-l face sa functioneze ca un motor Diesel.

Diferential Permite ca rotile din dreapta si din stanga sa se roteasca la diferite rotatii pe minut. Acest lucru este necesar mai ales la curbe, cand roata din exteriorul curbei se invarte mai repede decat cea aflata in interior, pentru a compensa distanta mai mare pe care o are de parcurs

Diferential autoblocDiferential specific automobilelor de lux cu capacitate mare de trecere, la care repartitia momentului motor la roti se face in functie de conditiile de deplasare, evitandu-se astfel patinarea, continuu si fara interventia soferului, atunci cand aderenta uneia dintre rotile motoare este mai mica.

Diferential blocabilDiferential specific automobilelor cu capacitate mare de trecere, care permite ca, printr-o blocare comandata de sofer, sa se anuleze miscarea diferentiata a rotilor (unul dintre arborii planetari este blocat cu un stift solidar cu carcasa diferentialului). Se asigura astfel posibilitatea deplasarii autovehiculului si atunci cand aderenta uneia dintre roti este foarte mica.

Diferential de blocaDiferential ale carui distributii pot fi blocate impreuna, astfel incat sa se elimine miscarile diferite ale celor doua roti si sa se maximizeze tractiunea in conditii de drum alunecos.



  <<    <    1  2  3  4  5   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810