Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Motor in doi timpiMotor cu ardere interna care are nevoie doar de o rotatie a cilindrului sau de doua curse ale pistonului (in sus si in jos) pentru cursa de lucru. Este foarte rar utilizat la automobile.

Motor in VMotor ai carui cilindri sunt aranjati pe doua randuri care formeaza un unghi fata de vilbrochen. Motorul are o forma in V atunci cand este vazut din fata.

Motor OHC/DOHC/SOHCMotor cu ardere interna care are arborele cu came al mecanismului de distributie dispus in chiulasa, deasupra supapelor. Atunci cand atat supapele de admisie cat si cele de evacuare sunt actionate de acelasi arbore cu came, motorul se numeste motor SOHC (Single Over Head Camshaft - un singur arnore cu came in chiulasa); cand supapele de admisie sunt actionate de un arbore cu came iar cele de evacuare de un alt arbore, atunci motorul se numeste motor DOHC (Double Over Head Camshaft - doi arbori cu came in chiulasa).

Motor orizontal cu cMotor ai carui cilindri sunt dispusi la 180 de grade unul fata de celalalt. Acest tip de motor este mai plat in comparatie cu motoarele cu cilindri in linie sau in V. Exemplele cele mai raspandite pentru motoare orizontale cu cilindri opusi sunt cele folosite la Porsche 911 flat-6 si Subaru flat-4.

MotorinaCombustibil lichid obtinut prin distilarea petrolului, a gudroanelor carbunilor de pamant sau a unor produse sintetice, folosit, cu precadere, pentru alimentarea motoarelor Diesel.

Motorul BoxerSe numeste astfel pentru ca pistoanele din cilindrii opusi efectueaza miscari ce amintesc de cele din box. Au devenit vestiti la VW Broscuta si la Porsche.

Motorul OttoA fost numit astfel dupa numele inventatorului sau, Nicolaus August Otto, care a facut pentru prima data sa functioneze un motor cu pistoane cu aprindere inclusa - deci unul cu benzina.

MOZCifra octanica a motorului, care, dupa o alta metoda, este intalnita si sub prescurtarea ROZ. Ambele dau informatii despre rezistenta la detonare a unui combustibil. Trebuie, totusi, sa precizam ca, la rezistente la detonare egale, cifra MOZ este mai mica decat cifra ROZ

MPIMultipoint Injection (injectie multipunct) - fiecare cilindru are propriul sau injector, putand astfel sa fie aprovizionat optim cu combustibil.

MultiplexajProtocol de comunicare ce permite ca doua sau mai multe semnale sa traverseze simultan acelasi circuit. Toate semnalele trimise prin acest circuit presupun, pe de o parte, ""informare"" sau ""comanda"" si, pe de alta parte, ""identificarea"" destinatarului. Protocoalele de comunicare utilizate actual, in domeniul auto, sunt VAN (Vehicle Area Network) sau CAN (Controler Area Network). Tehnologia Multiplex reduce considerabil complexitatea cablajelor electrice si permite sa ofere clientului noi functii.



  <<    <    1  2  3  4  5



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810