Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Vehicul de tonaj mediuVehicul care cantareste intre 6 si 11 tone.

Vehicul electricDenumire generica pentru un vehicul cu actionare electrica. Mai rar, se mai numeste si electrovehicul sau, impropriu, electromobil.

Vidanjera"Automobil utilitar prevazut cu echipamentele necesare efectuarii operatiunii de vidanjare. Sinonim cu vidanja; impropriu, i se mai spune si vidanjor."

VilbrochenArbore cotit, care transforma miscarea liniara a pistoanelor in miscare rotativa. Vilbrochenul este legat de transmisie.

VIS-A-VISAutovehicul cu patru locuri in care doi dintre pasageri stateau fata in fata cu soferul si care era folosit la inceputul secolului XX.

Visco-cuplajulEste folosit in special de masinile cu tractiune integrala pentru a cupla flexibil axul din fata si din spate. Pot aparea neconcordante intre turatiile din fata si din spate, dar la rasucirea totala a unui ax, visco-cuplajul transfera puterea la axul cu aderenta la carosabil mai buna.

VizaviuCaroserie decapotabila de moda veche, prevazuta cu 3 randuri de scaune: randul fata, pentru sofer si insotitor, si alte doua randuri in spate, dispuse fata in fata, pentru pasageri; vehicul avand aceste caracteristici. La origine, vizaviul a fost o trasura de lux avand aceste caracteristici, devenind apoi si stil de caroserie pentru autoturismele de parada.

Voiture Legere"Masina usoara", din franceza - masina usoara, in special folosita pentru cursele de masini, care se incadreaza intre masinile grele si voiturette. Termenul este folosit rar pentru a descrie masinile de serie si nu a mai fost utilizat dupa anul 1914.

Voiturette Numele unui autoturism micut lansat pe piata, in 1886, de catre constructorul francez L?on Boll?e. Acesta era un triciclu-tandem echipat cu un motor monocilindric de numai 3 CP. De atunci, prin voiturette se intelege, in general, un autoturism de foarte mic litraj (sub 600 cm3).

Volan reglabilVolan cu posibilitati de reglare pe inaltime si ca inclinare, functie de talia si obisnuintele de sofat ale conducatorului auto.



  <<    <    1  2  3   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810