Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


OsaturaTotalitatea elementelor de rezistenta ale structurii unei caroserii autoportante (lonjeroane, traverse, montanti, dubluri, brancarde etc.), care se pot constitui sau nu intr-un ansamblu ca atare sau numai impreuna cu panourile exterioare ale caroseriei (aripi, pavilion, panouri laterale etc.), formand asa-numita caroserie in alb

OsieArbore, ax sau mecanism articulat prevazut cu doua fusuri (stanga-dreapta), pe care sunt montate rotile unui vehicul. Sinonimia cu puntea este relativa, in sensul ca orice punte presupune, ca element de baza, o osie dar, presupune, in plus, si o echipare si particularizare a acesteia functie de mecanismul de directie, tipul transmisiei, frane etc. Din acest considerent, nu este recomandata asocierea cuvantului osie cu particularitatile puntii (Exemplu: osie motoare, osie rigida, osie directoare etc.).

Osie rigidaO suspensie simpla ce consta dintr-o parte transversala rigida pe care sunt fixati butucii de roata. Osia poate fi prinsa de caroserie cu ajutorul unor arcuri plane sau printr-un sistem de suspensie.

Osie rigida / punte Osia rigida este un arbore solid sau drept care permite ca miscarea unei roti sa afecteze miscarea celeilalte roti. Puntea motoare nu este scumpa de produs si este folositoare pentru comenzile in regim greu de lucru.

OT (PMS)Este punctul mort superior (PMS), adica cel mai inalt punct pe care il atinge pistonul in cursa sa sus-jos in cilindru.

OverdriveTreapta superioara a cutiei de viteze cu raport de transmitere subunitar, menita sa reduca turatia motorului (pentru aceeasi viteza de deplasare sau chiar una superioara) cu scopul diminuarii uzurii si a reducerii consumului de combustibil.

Oxi-KatCatalizator de oxidare care se foloseste la motoarele diesel pentru arderea ulterioara a oxidului de carbon (CO) si a hidrocarburilor (HC). Reduce, intr-o anumita masura, si particulele de funingine evacuate. Montarea catalizatorului se realizeaza cat mai aproape de blocul-motor, pentru a se atinge intr-un timp cat mai scurt temperatura de functionare a acestuia si pentru a se incepe cat mai rapid transformarea substantelor daunatoare.

Oxizi de azot (NOx)Emisie poluanta a motoarelor cu ardere interna, care se refera la monoxidul si bioxidul de azot, cunoscuta si sub denumirea de NOx. Bioxidul de azot este considerat a fi cel mai toxic dintre compusii azotului, avand efecte nocive diverse asupra omului, functie de starea de sanatate a acestuia.



  <<    <    1  2



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810