Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Faza scurtaLumina produsa de farurile unui autovehicul, asigurand o iluminare pe raza mica, astfel incat sa se evite orbirea celorlalti participanti la trafic. Se mai numeste si faza mica, lumina de intilnire sau faza de intalnire.

FCDAbreviere preluata din limba engleza pentru Floating Car Data (date de la vehiculele in miscare), metoda de determinare a vitezei de trafic pe o retea de drumuri, metoda bazata pe colectarea datelor de localizare si a informatiilor referitoare la viteza de deplasare si directia de mers a autovehiculelor aflate in trafic .

FereastraDeschidere laterala practicata pe cilindrii motoarelor cu ardere interna al caror mecanism de distributie este fara supape. Prin aceste deschideri se aspira amestecul proaspat (fereastra de baleiaj) sau se elimina gazele arse (fereastra de evacuare); se mai numesc si lumini

Fibra de carbonFasii de carbon pur care sunt extrem de rezistente la tensiune atunci cand sunt intinse si care sunt foarte flexibile. Fibrele de carbon pot fi fixate de rasini plastice, prin incalzire, vacuum sau presiune, si formeaza un corp care este foarte rezistent si usor, dar extrem de scump.

Fibra de sticlaUn material compozit care isi datoreaza rezistenta unor fibre mici de sticla. Este un material plastic foarte rezistent si durabil, cu fibre de sticle incastrate in plastic. Este folosit la caroseria masinilor de curse, la caroseria multora dintre maisnile sport si, din ce in ce mai mult, si la caroseria autovehiculelor de pasageri.

FISDisplay-ul de informatii al soferului, denumit anterior computer de bord. Pe el se pot citi date interesante, cum ar fi distantele parcurse, viteza medie de la pornire, consumul total si momentan, sau temperatura exterioara.

Flotare a supapeiStare datorata rotatiilor pe minut crescute ale motorului, in care tachetii de supapa pierd contactul cu lobii arborelui cu came datorita faptului ca arcurile de supapa nu sunt suficient de puternice pentru a depasi miscarea diverselor componente ale comandei supapelor. Flotarea prelungita a supapelor duce la stricarea comandei supapelor.

Fluxul de luminaMasoara fluxul luminos al unei surse de lumina. Unitatea de masura este lumenul. O lampa da far obisnuita din halogen H4 emite circa 850 lumen, o H7 folosita de aproximativ 5 ani da 1100 lumen, iar lumina de xenon atinge 2500 lumen.

ForjareProces prin care metalul solid capata diferite grosimi pe sectiune, adesea implicand incalzirea metalului.

FormatRaportul intre latimea si inaltimea unui obiect. Atunci cand este folosit referitor la cauciucuri se refera la inaltimea flancului anvelopei fara sarcina, impartita la latimea totala a anvelopei. Un raport scazut indica un cauciuc mai mic si mai lat. Atunci cand este folosit referitor la aripa se refera la anvergura aripii (partea mai lunga care este perpendiculara fata de circulatia aerului), impartita la coarda (partea care este paralela cu circulatia aerului).



  <<    <    1  2  3   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810