Festina Lente
Festina Lente

Intersectia cu sens giratoriu

INTERSECTIA CU SENS GIRATORIU este o intersecție cu circulația dirijată prin lege astfel: vehiculele care circulă în interiorul acesteia au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.

Intersecția cu sens giratoriu este semnalizată prin indicatoare rutiere în următoarea ordine:
1.  „Presemnalizarea direcțiilor într-o intersecție cu sens giratoriu“;
2.  „Presemnalizarea intersecției cu sens giratoriu“;
3.  „Intersecție cu sens giratoriu“- la maxim 15 m înaintea intersecției.


 flaiere site
Încadrarea pentru pătrunderea în intersecție se face de la o distanță de cel puțin 50 metri, astfel:
 • - când circulația se desfășoară pe benzi (delimitate prin marcaje), cu respectarea săgeților direcționale în funcție de direcția de mers dorită.
 • - când circulația se desfășoară pe rânduri, cei care vor să vireze la dreapta, ocupă rândul din dreapta, cei care vor să vireze la stânga sau să întoarcă ocupă rândul din stânga, iar cei care doresc să circule pe direcția înainte ocupă oricare dintre cele doua rânduri.
Datorită formei specifice, se va proceda astfel:
 •  se ocolește centrul intersecției prin dreapta rondului, în sensul arătat de săgețile de pe indicatorul „Sens giratoriu“;
 • - vehiculele care vor circula la dreapta vor avea în funcțiune semnalizarea dreapta de la intrarea în intersecție până la părăsirea ei, circulând cât mai aproape de marginea din dreapta intersecției;
 • - vehiculele care vor circula la stânga sau vor întoarce, vor avea în funcțiune semnalizarea stânga, se vor apropia cât mai mult de rondul intersecției, iar la părăsirea acesteia (optional) vor avea în funcțiune semnalizarea dreapta;
 • - vehiculele care circulă pe direcția înainte, la părăsirea intersecției (optional), vor avea în funcțiune semnalizarea dreapta.

      Legislatia rutiera nu stabileste reguli speciale de semnalizare a schimbarii directiei de mers pentru intersecrtiile cu sens giratoriu. În aceste intersectii se va semnaliza ca in toate celelalte intersectiii sau situatii, fiecare schimbare a directiei de mers va fi semnalizata corespunzator, acest lucru ajutand pe ceilalti participant la trafic sa cunoasca intentiile si implicit la buna desfasurare a traficului rutier!

flaiere site

Avantajele intersecției cu sens giratoriu:
 • - toate vehiculele care se apropie de intersecție vor reduce viteza, reducând riscul accidentelor;
 • - se acordă  prioritate numai vehiculelor care circula in intersectie și vin din partea stangă;
 • - simultan, mai multe vehicule pot pătrunde, se pot deplasa și pot părăsi intersecția;
 • - prin amenajarea trecerilor pentru pietoni la distanță față de intersecție se asigură fluența circulației și se reduce riscul accidentelor.
Dezavantajele intersecției cu sens giratoriu:
 • - este necesar  spațiu mare pentru amenajarea intersecției;
 • - deplasarea vehiculelor lungi sau agabaritice se desfășoară cu dificultate, existând riscul acroșării.
Sancțiuni in cazul nerespectarii regulilor de prioritate: 
1. Nerespectarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept se sancționează cu 4 - 5 puncte amendă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de  30 zile;
2. Nerespectarea normelor privind prioritatea de trecere, dacă prin aceasta s-a produs  ACCIDENT de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, se sancționează cu 6 - 8 puncte amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe o perioadă de  60 zile.