Festina Lente
Festina Lente

Intersectie în "T" nedirijata

103 CARE ESTE ORDINEA DE TRECERE A VEHICULELOR PRIN INTERSECTIA DIN IMAGINE?

A. autobuzul trece primul, pentru ca nu schimba directia de deplasare, apoi simultan celelalte doua vehicule;
B. vehicul verde trece primul pentru ca nu are pe nimeni in partea dreapta, apoi vehiculul galben, ultimul trecand autobuzul;

C. primul intra in intersectie autocamionul galben, autobuzul al doilea, ultimul trecand autoturismul verde.
PASI DE URMAT PENTRU A RASPUNDE CORECT!

1. Stabilim felul intersectiei
   
In imagine avem o intersectie de  forma literei "T" , nedirijata, unde se aplica "regula prioritatii de dreapta".
2. Definitii
    Prioritatea de trecere este dreptul unui participant la trafic de a trece inaintea altuia atunci cand traseele care le au de urmat se intersecteaza, altfel vor trece simultan.
    Prioritatea de dreapta (adica trece primul cel care se afla in partea dreapta) se aplica in interesectiile nedirijate sau in situatii de egalitate.
3. Analizand cu atentie rezulta clar ca:
  - primul trece autocamionul galben, pentru ca nu are cui acorda prioritate de dreapta. Autoutrismul verde se afla in dreapta sa, dar nu are conflict de prioritate cu el, pentru ca traseele lor nu se intersecteaza;
  - al doilea trece autobuzul albastru, acordand prioritate de dreapta autocamionului galben, dar avand prioritate fata de autoturismul verde;
  - ultimul trece autoturismul verde, adica acorda prioritate tuturor vehiculelor din intersectie, pentru ca acorda prioritate de dreapta autobuzului.
 4. Ordinea de trecere este: galben, albastru, verde.
ATENTIE: Se greseste des in astfel de situatii pentru ca nu se anlizeaza cu atentie cine cu cine are conflict de prioritate.
Este ingrijorator faptul ca foarte multi dintre cei care si-au dat cu parerea, considera ca primul trece autobuzul pentru ca merge inainte.