Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


rigolaMic oan? pentru asigurarea scurgerii apei

RoataAnsamblul format dintr-o janta metalica, pe care se monteaza o anvelopa de cauciuc in interiorul careia se afla o camera (uneori poate lipsi) cu aer comprimat; elementul de legatura cu calea de rulare al unui vehicul, de forma circulara, care se invarteste in jurul unei osii pentru a realiza deplasarea vehiculului.

RollbarBara de otel arcuita transversal pe caroseria unui automobil, conceputa pentru protectia ocupantilor in caz de rasturnare. Se utilizeaza, in general, la masinile de curse, jeepuri si autoutilitare tip pick-up. Se mai numeste si bara antirostogolire sau bara pentru rasturnare; uneori, se foloseste, in scris, si versiunea romanizata, rolbar.

Roti din aliajRoti fabricate in general din aliaj de aluminiu, montate pentru a imbunatati aspectul vehiculului. Rotile din aliaj sunt mai putin predispuse la coroziune si pot fi mult mai usoare decat echivalentul lor, rotile din otel.

Rotula Vezi: articulatie sferica

RovinietaDocument prin care se atesta, de catre automobilisti, dreptul de utilizare a retelei de drumuri in unele tari. Se prezinta, de regula, sub forma unui abtibild care se lipeste pe parbriz si are o valabilitate limitata; taxa de drum pentru automobilisti, aplicabila in unele tari.

ROZPrescurtare pentru cifra octanica cercetata. Reprezinta rezistenta la detonare a unui combustibil. Termenul ROZ s-a impus in limbajul zilnic, In Germania, benzina normala are un ROZ de 91, Super -95, iar Super Plus -98.

RPMRotatii pe minut. RPM indica de cate ori pe minut se roteste vilbrochenul

RulajDistanta parcursa de un vehicul rutier de la data fabricatiei acestuia pana la data curenta sau intre oricare alte doua momente de referinta din durata de exploatare a acestuia; sinonim cu kilometraj

RuliuOscilatia de inclinare a caroseriei in jurul axei sale longitudinale. Apare la virare deoarece centrul de gravitate al masinii este deasupra axei in jurul careia acesta se roteste.



  <<    <    1  2  3  4  5   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810