Festina Lente
Festina Lente

Articles

Dictionar Auto





                          


Reflector cu suprafeEste sistemul de realizare a reflectoarelor cunoscut astazi. Fiecare punct al reflectoarelor este orientat in asa fel incat sa lumineze un anumit punct al soselei. Prin insumarea celor doua raze se formeaza conul luminos.

RemorcaVehicul rutier destinat, prin constructie, transportului de bunuri sau persoane prin atasarea sa la un autovehicul tractor.

Remorca usoaraRemorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg

Reparatie capitala aTermen generic folosit pentru repararea motorului care necesita scoaterea motorului din autovehicul, refacerea acestuia sau inlocuirea componentelor interne (de exemplu, pistoane, conectori, valve etc.).

Respiratia motoruluiTermen care descrie abilitatea motorului de a-si umple cilindrii cu un amestec de aer-combustibil si de a elimina gazele arse. In general, cu cat un motor arde un amestec de aer-combustibil mai mare, cu atat dezvolta o putere mai mare.

RestilizareActiune de modificare usoara a caroseriei sau a elementelor exterioare si interioare ale unui autoturism, fara a se aduce transformari majore liniei stilistice generale a acestuia.

RetarderDispozitiv auxiliar de franare, care asigura incetinirea miscarii unui vehicul fara a se face uz de franele propriu-zise ale acestuia (denumire generica pentru franele hidrodinamice, vascocuplaje etc.).

Rezervor de hidruri metaliceEstimarea uzurii benzii de rulare a pneului ofera o aproximare a duratei de folosire a acestuia. O anvelopa tip 300 va putea fi utilizata, probabil, cu 50 % mai mult timp decat una de tip 150. Este important de retinut ca fiecare producator de anvelope are un sistem propriu de notare. Astfel, o anvelopa Goodyear tip 300 nu va avea neaparat aceeasi perioada de viata cu a unei anvelope Michelin tip 300, ci ar putea fi folosita pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, chiar daca conditiile de utilzare sunt identice. Clasificarea tip AB indica tractiunea in conditii de umezeala si rezistenta la temperatura. Clasificarea pentru tractiunea in conditii de umezeala este AA, A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai scazuta. Clasificarea pentru rezistenta la temperatura este A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai mica. Rezistenta la temperatura a anvelopei se refera la capacitatea acesteia de a disipa caldura. O incalzire excesiva a anvelopei reduce durata de viata a acesteia, pneurile cu capacitate sporita de racire fiind mult mai durabile.

Rezervorul criogenicE folosit ca rezervor pentru hidrogenul lichid la -253 grade C. Trebuie sa fie izolat foarte bine; totusi, se pierd zilnic 2% din continutul rezervorului, din cauza schimbului de caldura.

Rezistenta aeruluiRezistenta produsa de un obiect in miscare in timp ce deplaseaza aerul in calea sa. Rezistenta aerului este o forta care se masoara in general in kgf; aceasta creste proportional cu suprafata frontala a obiectului, cu coeficientul de rezistenta al obiectului si cu patratul vitezei acestuia.



  <<    <    1  2  3  4  5   >     >>  



TELEFOANE UTILE

* Mihai PURICESCU

*  profesor legislație rutieră, insructor auto PFA - 0744 528 280

* Radu NASTASE - instructor auto PFA - 0744 298 506

* Catalin TOMA - instructor auto PFA - 0755 511 861

* Lucian Mihai - instructor auto PFA  - 0743 859 412

* Constantin Besica - instructor auto - 0745 521 810